השבוע הנחתי כנס מיוחד באשדוד -הכנס לעיר ידידותית לנשים. בכנס בנוכחות ראש השילטון המקומי מר שלמה בוחבוט, הוכרז על הקמת רשת של ערים ידידותיות לנשים, על פי המודל של העיר סיאול שבדרום קוריאה, מודל שזכה לפרס הוקרה מהאום. ראש העיר דר׳ יחיאל לסרי והיועצת לקידום מעמד האישה הגב׳ אתי אטיאס מובילים את המיזם. כשהגב אתי אטיאס, הציגה את הרעיון לפני ראש העיר,זה  אימץ את הרעיון ברמה של עשייה- הוא תיקצב אותו, ונתן לגברת אתי אטיאס את הגיבוי המלא לקחת את הפרוייקט קדימה.

מה זו עיר ידידותית לנשים?  

אני רוצה לספר לכם סיפור אמיתי: צעירה שהגיעה לסדנא לפיתוח מנהיגות נשים בראש העין התבקשה להרכיב משקפיים מגדריות ולספר מה היא רואה.  האישה עשתה את התרגיל וזה מה שסיפרה: דודתה באלנית ותיקה בעיר עובדת עד 11 בלילה במיקווה. מדי לילה כשדודתה מסיימת את עבודתה לאחר שאחרונת הנשים עזבה. ישנן נשים שמגיעות למיקווה מאוחר, אחרי שהאכילו והשכבו את המשפחה. היא מגיעה עם הרכב שלה, נעמדת בקצה הסימטה , ומאירה לדודה שלה את הדרך.

הדודה, לאור פנסי הרכב, נועלת את המקווה, וצועדת לרכב, ואז היא מסיעה אותה הביתה.

כך שנים…..

הרבה נשים מגיעות למקווה הזה במשך שנים.

הן מורגלות ללכת בחושך.

יש שאומרים שהן רוצות ללכת בחושך למקווה.

בעקבות המפגש שאותה צעירה הגיעה אליו והתרגיל שהתבקשה לעשות: להסתכל על העיר במשקפיים מגדריות, היא הביאה להארה של המקום.

אנחנו הנשים התרגלנו להימנע מהצרכים שלנו, התרגלנו להסתדר בלי, התרגלנו לא לבקש, להצטמצם, לשתוק.

עיר ידידותית לנשים שולחת מסר לנשים: שהן חשובות לקהילה, שהקול שלהן- הוא משמעותי. שאפשר לעצור את השיעתוק ולשלוח מסר לבנות שלנו, שתאורה במגרש כדורגל לא חשובה יותר מלהאיר רחוב שנשים פוקדות אותו ערב ערב. זה השינוי התפיסתי שעיר ידידותית לנשים מבקשת לעשות.

 בפעילות יועצות לקידום מעמד האישה בישראל, ובאשדוד בפרט, ניתן לגלות את הפוטנציאל הרב הטמון בהובלת הליכי "עיר ידידותית לנשים". הליך חשוב זה בהתנהלות הערים בישראל עשויה להשפיע רבות על מרקם חברתי שוויוני וצודק יותר, כלכלה מחוזקת יותר ורווחה טובה יותר לכולם. בעיר ידידותית לנשים ילמדו בבתי הספר התיכוניים מיגדר. זה יעצים את הנערות ויפתח כבוד אצל הבנים כלפי הבנות. זה ילמד את שני המינים לקבל את השונה ולא להרגיש פחות טובים או יותר טובים בגלל שאנחנו בנים או בנות, כל אחד יקבל את עצמו כאדם ויתייחס לזולתו כאדם, וזו העצמה אישית.

בעיר ידידותית לנשים- בתי העסק יקבלו הנחות בארנונה גם לפי קריטריון: של כמה נשים העסק מעסיק? זה יכול לעזור להוציא מספר משפחות מעוני – משפחות זה גם ילדים שיגדלו בבית שלא יהיה קורבן יותר לעוני. ילדים שיראו שהאימהות שלהן אינן חסרות אונים אלה יוצרות ושמחות.

בעיר ידידיותית לנשים – ישמר כבוד האישה במרחב הציבורי ולא נראה גלויות וכרטיסי ביקור של עם תמונות פורנוגרפיות מפוזרים על המדרכות ועל חלונות של מכוניות.  כך הילדים שלנו לא יהיו חשופים למראות שילדים לא צריכים להיות חשופים להם בגיל 4,5,6,7,8,והלאה..

בעיר ידידותית לנשים – המדרכות יהיו מתוקנות, ולא רק עבור האימהות שדוחפות עגלות וצריכות גישה נוחה. אם לא עשינו את זה עבור הנכים עד היום. (אנחנו מדינה שמייצרת נכים בין תאונות מלחמות ופיגוע טרור, מפליא שזו בקשה שנחשבת כלוקסוס).

בעיר ידידותית לנשים – התחבורה הציבורית תהיה נגישה יותר לכל האוכלוסיה, בתדירות גבוה, כי ברוב המשפחות יש רכב אחד והוא בדר"כ של הגבר במשפחה ( בסקר שפורסם בהארץ לא מזמן).

צאו גם אתם לעיר והסתכלו סביבכן בעיניים מגדריות, ושילחו אימייל לעירייה ווספרו לראש העיר  מה אתםן רואיםת כיצד שאפשר לעשות כדי שהסביבה  תהיה ידידותית לנשים ובסוף היום לכולם.